Sprekers

JAARCONGRES VOEDSELVEILIGHEID EN -INTEGRITEIT: 100 JAAR WARENWET
7 NOVEMBER 2019, DEN HAAG, 10.00 – 18.00 UUR

Tot een week voor het congres vullen we de lijst van sprekers voortdurend aan.


 • Minister Bruno Bruins, VWS

  Minister Bruno Bruins, VWS

  Minister Bruno Bruins (1963) is sinds 26 oktober 2017 in het kabinet-Rutte III minister voor Medische Zorg (en Sport) op het ministerie van VWS. Hij was eerder, van 7 juli 2006 tot 22 februari 2007, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende III. De heer Bruins was onder meer werkzaam bij enkele vervoersbedrijven en voor de VVD in de periode 2000-2006 wethouder van Den Haag. Tevens was hij voorzitter van veiligverkeersorganisatie 3VO. Van 23 februari tot 1 november 2007 was hij waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg en in 2008-2011 directeur van vervoersbedrijf Connexxion. In 2012-2017 was hij bestuursvoorzitter van het UWV en in 2016-2017 tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Publieke Omroep.


 • Stavros Zouridis, Onderzoeksraad voor Veiligheid

  Stavros Zouridis, Onderzoeksraad voor Veiligheid

  Prof. dr. mr. Stavros Zouridis is lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en als hoogleraar Bestuurskunde verbonden aan het Tilburg Institute of Governance van Tilburg University. Met zijn onderzoek wil hij de inrichting en het functioneren van rechtsstaten in de praktijk beter begrijpen. In het bijzonder richt hij zich daarin op rechtshandhaving en legitimiteit. Daarnaast is de heer Zouridis buitengewoon hoogleraar aan de Stellenbosch University in Zuid-Afrika vanaf 1-1-2017 tot en met 31-12-2019. Zouridis werkte eerder bij het toenmalig ministerie van Justitie als directeur Algemene Justitiële Strategie, was vice-decaan onderwijs in het bestuur van Tilburg Law School en voorzitter van het Departement voor politiek en bestuur van deze faculteit.


 • Tetty Havinga, Radboud Universiteit Nijmegen

  Tetty Havinga, Radboud Universiteit Nijmegen

  Tetty Havinga studeerde sociologie in Wageningen en is als rechtssocioloog verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Veel van haar onderzoek richt zich op de relaties tussen het bedrijfsleven en recht, met name met het oog op de bescherming van publieke belangen. Dit omvat de problemen die de overheid ondervindt bij de regulering van ondernemingen, de positie van zwakke partijen en de voorwaarden voor effectieve zelfregulering. Ze publiceerde onder meer over het toezicht op voedselveiligheid en over de relatie tussen toezicht door de overheid en toezicht door private partijen. Als lid van de begeleidingscommissie was zij betrokken bij de totstandkoming van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over ‘Opkomende voedselveiligheidsrisico’s’.


 • Arnoud Leerling, LeerLink

  Arnoud Leerling, LeerLink

  Arnoud Leerling is bestuurskundige. Werkte lange tijd voor de visserijsector, als beleidsadviseur visserij en directeur van het Mosselkantoor in Yerseke. In de laatste functie was hij verantwoordelijk voor uitvoering van de regelgeving mbt gezondheidsvoorschriften schaal- en schelpdieren. Hij was later spin in het web in de Regio Foodvalley die in enkele jaren tijd veranderde van onbeduidende regio in een regio met een sterke naam en uitstraling. Daar ontwikkelde hij sterke banden met diverse onderzoeksinstellingen, oa Wageningen UR. Hij is momenteel zelfstandig adviseur. Voor een IT-bedrijf in Veenendaal legde hij de basis voor een nieuwe business-unit, gericht op de agrofoodsector. Hij werkte mee aan het onderzoeksproject Ei-keten dat Foodlog uitvoerde in opdracht van de provincie Gelderland. Arnoud is regelmatig dagvoorzitter en gespreksleider. Hij is scherp, doortastend en resultaatgericht. Hij is voortdurend attent op betrokkenheid van het publiek. Dynamiek en tempo zijn voor hem belangrijk.


 • Marijke de Jong-Timmerman, Dierenbescherming

  Marijke de Jong-Timmerman, Dierenbescherming

  Marijke de Jong-Timmerman is programmamanager Beter Leven keurmerk bij de Dierenbescherming. Zij studeerde biologie in Wageningen en na enkele jaren ethologisch onderzoek gedaan te hebben, ging ze uit ideële motieven bij de Dierenbescherming werken in de functie van senior beleidsmedewerker Veehouderij. Zij stond aan de basis van het Beter Leven keurmerk dat In 2007 in de markt werd geïntroduceerd, met als doel het welzijn van dieren via de markt te verbeteren. Inmiddels is het Beter Leven keurmerk het grootste en meest bekende keurmerk op dierlijke producten en hebben in 2018 35 miljoen dieren een beter leven gehad.


 • Gregor Christiaans, Olijfbedrijf

  Gregor Christiaans, Olijfbedrijf

  Gregor Christiaans (Nijmegen, 1966) is auteur van het standaardboek over olijfolie: "Lekker vet - alles over olijfolie". Hij doorliep de Hogere Hotelschool in Den Haag.  Nadat hij in Griekenland in 2003 in de wereld van olijfolie terechtkwam, richtte hij zijn onderneming Olijfbedrijf op. Hij volgde een opleiding aan de Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva (ONAOO) in Italië. Daarmee werd Christiaans certified technical olive oil taster. Tegenwoordig verzorgt hij zelf tal van lezingen, workshops en cursussen over olijfolie in binnen- en buitenland. Christiaans is inmiddels een van de bekendste en meest actieve Nederlandse deskundigen op het gebied van olijfolie. 


 • Olof King, Consumentenbond

  Olof King, Consumentenbond

  Olof King is directeur belangenbehartiging bij de Consumentenbond. Bio volgt.


 • Marian Geluk, FNLI

  Marian Geluk, FNLI

  Marian Geluk is algemeen directeur Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Bio volgt.


 • Steven IJzerman, Udea

  Steven IJzerman, Udea

  Steven IJzerman is kwaliteitsmanager bij Udea bv. Udea is een groothandel in biologische levensmiddelen, natuurlijke drogisterijproducten en duurzame non-food. Daarnaast is Udea franchisegever van de biologische supermarktketen Ekoplaza. Inmiddels bijna 8 jaar werkzaam bij Udea en hierbij altijd de vertegenwoordiger vanuit het bedrijf bij organisaties zoals SKAL en stichting EKO. Hierbij ook actief in diverse stuurgroepen en actief lid van de ketencontrole-organisatie BIOKAP, opgericht door bio-bedrijven om gezamenlijk de branche te controleren. In het item van RTL over de kwestie gaf Steven namens Udea ook een reactie. In de discussie over de betrouwbaarheid van biologisch gaf Udea het geluid dat ieder bedrijf hierin een verantwoording heeft. Door keuzes te maken in het beleid probeert Udea haar keten te beheersen.


 • Nicolette Klijn, Skal

  Nicolette Klijn, Skal

  Nicolette Klijn is directeur bij Skal. Skal Biocontrole zet zich als onafhankelijk toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Bio volgt.


 • Ralf Hartemink, Wageningen University & Research

  Ralf Hartemink, Wageningen University & Research

  Ralf Hartemink studeerde Levensmiddelentechnologie in Wageningen met specialisatie Voedselveiligheid. Na een aantal jaren in IJsland gewerkt te hebben heeft hij een PhD afgerond bij de afdeling Levensmiddelenmicrobiologie in Wageningen met als focus prebiotica en darmflora. Sinds 2002 werkzaam als opleidingsdirecteur van de Food opleidingen (BSc en 3 MSc) van Wageningen University, waaronder de opleiding Food Safety. Tevens is hij nog werkzaam als docent bij Levensmiddelenmicrobiologie binnen diverse vakken op het gebied van voedselveiligheid.


 • Dick Veerman, Foodlog

  Dick Veerman, Foodlog

  Dick Veerman is hoofdredacteur van Foodlog. Hij werkte, na studies Romaanse Talen en Wijsbegeerte, jarenlang als adviseur op het gebied van strategie en marketing. In 2005 richtte hij Foodlog op. Dick vindt het belangrijk dat meer mensen weten welke rol de productie, verwerking en verkoop van voedsel voor - of juist tégen - onze belangen kunnen spelen. Foodlog ziet hij als de plek waar de ‘de strategische conversatie’ van de maatschappij over de toekomst van voedsel en voeding in de 21e eeuw kan plaatsvinden. Ook praktische bijdragen aan de verbetering van de voedselproductie schuwt hij niet.

 • Mediapartners